Cluj-Napoca, Baia Mare si Satu Mare se aliniază marilor orașe din lume de ZIUA INTERNAȚIONALE A DEȘEULUI ELECTRIC – IEWD 2023. Astfel TGP – The Green Project lansează împreună cu autorițățile locale 3 campanii de colectare selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), în calitate de participant oficial IEWD 2023.
Ziua internațională a deșeului electric servește drept platformă pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la problema deșeurilor electrice, promovând colectarea, gestionarea si reciclarea responsabilă a acestora. Anul trecut, 194 de organizații din 72 de țări de pe 6 continente diferite s-au înregistrat ca participanți, multe alte entități care au marcat ziua cu activități, știri și campanii online. Printre aceștia suntem și noi.
Tema ediției din acest an “You can recycle anything with a plug, battery or cable!” (Poți recicla tot ce se bagă în priză sau funcționează cu baterii!) aduce la lumină deșeurile electrice “invizibile”, mici, din fiecare locuință sau birou, care adesea nu sunt recunoscute și nu sunt reciclate corespunzător. Aparatele mici trec neobservate datorită naturii sau aspectului lor, ceea ce determină consumatorii să treacă cu vederea potențialul lor reciclabil.
Iată mai jos programul campaniei:
>> În intervalul 01 octombrie – 01 noiembrie 2023 va funcționa de luni până vineri SERVICIUL PERMANENT DE COLECTARE a deșeurilor electrice grele și voluminoase care vor fi preluate gratuit de la domiciliu sau sediu de firmă / instituție pe baza unei programări plasate prin:
o Apel la 0744 781 781 sau TEL VERDE 0800 444 800 de luni – vineri, între orele 9-17
o Sau completare formular de comandă 24/7 de pe https://thegreenproject.ro/comanda
sau https://colecteaza.ro/puncte-de-colectare/reciclare-deseuri-electrice-maramures-mm/
>> Sâmbătă, 14 OCTOMBRIE, pe lângă colectarea de la domiciliu, cetățenii pot aduce aparatele electrice vechi, defecte și la punctele de colectare amplasate în Cluj-Napoca si Baia Mare.
Nu ezitați să răspândiți vestea pe rețelele de socializare cu tagul #ewasteday
Ce înseamnă DEEE?
Orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile, corpuri de iluminat, care nu mai suntutilizate, intră în categoria DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electrocasnice) și trebuie reciclate. Practic colectăm și reciclăm aproape tot ce se bagă în priză sau funcționează cu baterii.
Pe măsură ce stilul de viață de astăzi este din ce în ce mai orientat spre tehnologie, o mulțime de produse prezente pe piață au componente electrice sau electronice. Aceasta înseamnă că la sfârșitul vieții lor, când nu mai pot fi refolosite sau reparate, ar trebui să facă parte din fluxul de reciclare al electronicelor.
Câteva exemple prezente în mare măsură în gospodării sunt: jucăriile electrice și electronice, țigările electronice, sculele electrice, detectoarele de fum, gadget-urile smart home, bicicletele și trotinetele electrice sau pur și simplu cablurile.
Potrivit ONU, 8 kg de deșeuri electrice/persoană vor fi produse în întreaga lume în 2023. Aceasta înseamnă 61,3 milioane de tone de deșeuri electronice aruncate într-un an – mai mult decât greutatea Marelui Zid Chinezesc. Doar 17,4% din aceste deșeuri, care conțin un amestec de substanțe nocive și materiale prețioase, vor fi înregistrate ca fiind colectate, tratate și reciclate în mod corespunzător la nivel global. Restul de 50,6 milioane de tone vor fi fie aruncate la groapa de gunoi, arse sau comercializate ilegal și tratate într-un mod nestandardizat, fie pur și simplu depozitate în gospodării. Chiar și în Europa, care este lider mondial în reciclarea deșeurilor electronice, doar 54% din deșeurile electronice sunt raportate oficial ca fiind colectate și reciclate, iar lipsa de conștientizare a publicului împiedică țările să dezvolte economii circulare pentru echipamentele electronice.
Ziua Internațională a Deșeului Electric este inițiativa WEEE Forum, o asociație internațională non-profit a organizațiilor colective ale producătorilor de echipamente electrice și electronice. Evenimentul reprezintă ocazie excelentă pentru a atrage atenția consumatorilor asupra importanței colectării selective a aparatelor uzate, cu scopul de a spori reutilizarea, recuperarea și reciclarea lor.
Text preluat https://weee-forum.org/iewd-about/