Atât de des folosim acest cuvânt încât uneori îi uităm sensul, nu-i așa?
Conform definiției din dex reciclare înseamnă introducerea unor deșeuri într-un proces tehnologic pentru a obține reutilizarea și valorificarea lor sau în scopuri ecologice.
De ce este în interesul nostru să înțelegem ce înseamnă de fapt reciclarea?
Beneficiile ar fi infinite pentru sănătatea comunității în care trăim noi și copiii nostri. Prin reciclare am contribui efectiv la diminuarea sau chiar eliminarea gropilor de gunoi care ne sufocă orașele și care devin tot mai deranjante atât vizual, cât și olfactiv. Pe langă consumul mai rațional care contribuire la diminuarea risipei din toate punctele de vedere, o soluție concretă ar fi colectarea selectivă a deșeurilor, acest fiind de fapt un prim pas catre reciclarea în proporție cât mai mare a deșeurilor generate de o comunitate.
Dacă partea legată de logistica colectării din gospodării sau sedii de firme este asigurată de operatori autorizați percum TGP – The Green Project sau de către firmele de salubrizare, partea de reciclare este asigurată de tratatori și reciclatori autorizați, rămâne cumva în aer o piesa importantă din acest puzzle – implicarea comunității, aportul fiecărei persoane și fiecărei firme
sau instituții. Cu toții suntem generatori de deșeuri. De aceea responsabilitatea colectării selective și a reciclarii este și a noastră deopotrivă.
Privind lucrurile din alt punct de vedere, reciclarea are un beneficiu și asupra economiei locale și naționale. Sunt date concrete care indică costuri astronomice suportate de autoritățile locale pentru fiecare kg de deșeu nesortat și care ajunge la gropa de gunoi, costuri care vor fi suportate în cele din urmă din buzunarul fiecăruia dintre noi. Imaginați-vă beneficiile reale ale reciclării care însemnă valorificarea resurselor, recuperarea de materii prime care pot reintra în circuit, care pot fi deci RE-CICLATE.
Ce putem să facem noi?
Ce putem sa facem noi?
Cum am menționat și mai sus, putem să colectăm selectiv deșeurile chiar acolo unde se ele se generează, în gospodaria proprie, la sediul sau la punctele de lucru ale companiilor. De aici pornește totul. În acest mod conștientizăm faptul ca în proporție de 90% deșeurile sunt reciclabile dacă sunt colectate corespunzător.
Un alt lucru pe care putem să-l facem este să fim mai deschiși și mai receptivi la mesajele pe care autoritățile locale, organizațiile, operatorii le transmit prin campanii de informare și conștientizare. Constructiv pentru noi toți ar fi să privim lucrurile cu mai puțină reticență și cu mai puțină suspiciune și să ne informăm din surse sigure. Un exemplu de campanie cât se poate de credibilă în acest sens și care și-a dovedit eficiența este Ziua Internațională a Deșeului Electric – inițiativa WEEE Forum, o asociație internațională non-profit a organizațiilor colective ale producătorilor de echipamente electrice și electronice.
Evenimentul reprezintă o ocazie excelentă pentru a atrage atenția consumatorilor asupra importanței colectării selective a aparatelor uzate, cu scopul de a spori reutilizarea, recuperarea și reciclarea lor.
Tema ediției din acest an Recycle it all, no matter how small! Reciclați-le pe toate, indiferent cât de mici sunt! Din perspectiva utilizării resurselor, aparatele electrice și electronice mici, aflate la sfârșitul duratei de viață reprezintă o provocare semnificativă. ONU a estimat că în 2019 au fost produse peste 22 de milioane de tone de deșeuri electronice mici în întreaga lume.
Aceasta reprezintă 40% din cele 57 de milioane de tone de deșeuri electronice totale la nivel mondial. Dacă cantitatea acestor articole mici continuă să crească în același ritm cu deșeurile electronice totale (aproximativ 3% pe an), cele 22 de milioane vor fi devenit 29 de milioane până în 2030.
Datorită dimensiunilor reduse, articole precum telefoanele mobile, periuțele de dinți electrice, prăjitoarele de pâine și camerele foto sunt adesea amestecate cu alte deseuri și reprezintă o proporție semnificativă din cele 8% din deșeurile electronice care sunt aruncate în coșurile de gunoi. In plus, micile electrocasnice sunt ușor de depozitat și uitate în sertare, dulapuri, garaje.
Într-o gospodărie europeană medie sunt stocate până la 5 kg de dispozitive electronice de mici dimensiuni. Este esențial ca oamenii să devină mai conștienți de această problemă și să fie oprită pierderea resurselor importante pe care aceste articole le conțin.
Echipa TGP – The Green Project este participant oficial pentru a 5 -a dată în cadrul acestui eveniment internațional menit să atragă atenția publicului asupra importanței colectării selective și a reciclării deșeurilor electrice. Anul acesta TGP desfășoara 2 campanii ample de colectare, educare, informare și conștientizare în Municipiul Cluj-Napoca și Municipiul Baia Mare, alături de Primării și organizații respisabile de protecția mediului. Vă așteptăm pe toți să vă alăturați inițiativei noastre. Astfel ne susținem propria comunitate colectând corect și legal și reciclând deșeurile electrice!
Pentru detalii privind campaniile ne puteți contacta apelând 0744781781.
Nu ezitați să răspândiți vestea pe rețelele de socializare cu tagul #ewasteday
Sursa fotografii: https://weee-forum.org/iewd-gallery-2022/